Bent Løwe
BENT LØWES BLOG

Et hurtigt ophold i Leipzig og et krigminde

12-11-2016 11:25


I forbindelse med en rejse til Salzburg, sidst i oktober måned 2016, på en kør selv ferie, havde vi besluttet os for at tage en enkelt overnatning i Leipzig på vej der ned. Det var et godt valg, for vejret var dårligt, regn, tåge, og så trafikken som sneglede sig afsted.

Hverken Dorte eller jeg kendte noget til byen, det eneste vi vidste var, at der var et stort mindesmærke for slaget ved Leipzig. Dette mindesmærke skulle vi besøge, det var derfor valget faldt på Leipzig som overnatningssted.

Og hvad er Leipzig så for et sted, stillede jeg mig selv spørgsmålet, da jeg endelig nåede ind til byen, i myldretiden? Spørgsmålet søgte jeg først svaret på, da vi nåede tilbage til Danmark igen.

Leipzig er den største by i delstaten Sachsen i Tyskland, og i DDR tiden var det landets næststørste by. I øvrigt har byen været en vigtig handels, industri og messe by, der også på det kulturelle har været betydningsfuld. Men når man kun er på stedet for lige at spise, sove og besøge et enkelt sted, så sætter man sig ikke ordentlig ind i byens historie. Det har jeg gjort lidt ved, efter vi kom hjem.

Slaget ved Leipzig fandt sted fra den 16. til den 19. oktober 1813. Dette slag vare det afgørende slag i den 6. kollationskrig. Et slag hvor Napoleons hær kæmpede mod de allierede Østrig, Preussen, Rusland og Sverige. I dette slag deltog omkring 600.000 soldater fra mange forskellige lande. Slaget var indtil det 20. århundrede det største slag i verdenshistorien. Det menes, at der var omkring 90.000 sårede eller dræbte ved dette slag.

100 år senere i 1913, indviedes det 91 meter høje mindesmærke Völkerschlachtdenkmal på det sted hvor de heftige kampe fandt sted, og hvor de fleste soldater faldt.

Kategori: Min Blog

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

:

CAPTCHA Image