Bent Løwe
BENT LØWES BLOG

Østrig, hvad er det for et land?

13-11-2016 13:48


Filmene Sound of Music, og Ørneborgen var noget af det der fik valget til at falde på en tur til Østrig. Vi ville også gerne opleve bjergene om vinteren, men sådan blev det ikke denne gang, da jeg ikke ville ofre fire vinterdæk på bilen, så turen skulle gennemføres inden den 1.11.2016, og det blev den. I tankerne havde jeg selvfølgelig attentatet på det østrigsk ungarske kronprinsepar i 1914.

På turen til Østrig dukkede der flere spørgsmål op i mine tanker, for jeg havde egentlig ikke nogen viden om hvad det var for et land vi var på vej til, selv om vi tit har overvejet at besøge landet. For mig findes der to typer rejser, dem hvor alt er undersøgt på forhånd, og dem hvor man tager afsted, oplever det man møder, og foretager undersøgelserne når man sidder lunt og godt der hjemme

De første spørgsmål der dukkede op var, hvad er Østrig egentlig for et land, og hvordan er Østrigs tilhørsforhold til Tyskland, og det øvrige Europa? Som svar på dette spørgsmål, vil jeg starte med den 28. juni 1914 hvor den østrig-ungarske østrigske ærkehertug Franz Ferdinand og hans tilkommende hustru, Hertuginde af Hohenberg blev myrdet. Et mord der udløste juli krisen, og efterfølgende 1. verdenskrig.

Ærkehertugen Franz Ferdinand havde været til et møde med den tyske kejser Wilhelm den anden, på sit landsted Konopiště, Benešov i Bøhmen. Efter sit møde med Kejser Wilhelm den anden tog Franz Ferdinand til Sarajevo, for på opfordring af stats holder i Bosnien – Hercegovina, Feldzeugmeister Oskar Potiorek at deltage i femtende og sekstendes korps manøvre i Bosnien.

Besøget fandt sted den 28. juni, på årsdagen for den serbiske nederlag til Osmanerne, i Slaget på Solsortesletten (Amselfeld) i 1389. En dato, og et slag der har stor symbolsk betydning for mange serbere. Om dette besøg har nogen som helst betydning i forbindelse med attentatet på kronprinseparret har jeg ikke kunne gennemskue, så det vil jeg undlade at skrive noget om, men det var tre medlemmer af den pro-serbiske bosniske ungdomsorganisation Mlada Bosna (Det unge Bosnien), der planlagde attentatet.

De tre medlemmer af Mlada Bosna havde læst om Franz Ferdinands kommende besøg i de østrigske aviser, hvorefter de havde besluttet sig for at gennemføre et attentat imod ham. De tre var, Gavrilo Princip en 19-årrig gymnasieelev, Nedeljko Čabrinović en 19-årig trykkersvend, samt Trifun "Trifko" Grabež en 18-årig som havde forladt skolen uden eksamen.

Hvem der var ophavsmanden og fik ideen til at myrde Franz Ferdinand er der delte meninger om, dem der kommer på tale er Gavrilo Princip eller Nedeljko Čabrinović. Jeg vælger at udgaven hvor det er Gavrilo Princip der er hovedophavsmanden.

Princip besluttede sig for i foråret 1914, at han ville dræbe Franz Ferdinand, han fik denne ide efter han i en østrigsk avis havde læst om det kommende besøg. Princip kontaktede Čabrinović og Grabež, som han fortalte om sin plan, og sikrede sig deres støtte. Da han var klar over, at han ikke var i stand til at gennemføre attentatet alene kontaktede han Milan Ciganović som tilhørte den serbiske efterretningstjeneste, og han sørgede for at de unge mennesker fik tilstrækkelig skydetræning, så de kunne gennemføre attentatet.

De tre attentats mænd rejste en måned inden selve attentatet til Sarajevo, via Tuzla. Čabrinović hjalp, via medarbejdere i den serbiske efterretningstjeneste, attentatsmændene med at få våbnene smuglet over grænsen. I Tuzla sluttede en fjerde mand sig til attentat gruppen, det var Danilo Ilić, en 23-årig lærer. Denne Danilo Ilić hvervede yderligere tre medlemmer fra Mlada Bosnan. Vaso Čubrilović og Cvetko Popović, to 17-årige gymnasieelever, samt Muhamed Mehmedbašić, en 27-årig muslimsk serber, der var uddannet snedker. Ud over de nævnte personer, deltog flere medlemmer fra Mlada Bosnan.

Da alle forberedelserne til attentatet var ved at være klar, fik Danilo Ilić ordre fra Milan Ciganović (efterretningstjenesten), til at attentatet skulle aflyses, da de frygtede alvorlige konsekvenser af attentatet. Men Princip valgte alligevel at gennemføre attentatet.

Ser man på kronprinseparrets besøg i Sarajevo med nutidens briller på, kan man jo godt se, at den var helt galt hvad sikkerheden angår.

Ifølge Biliński blev Franz Ferdinands ankomst til Sarajevo på forhånd oplyst på minuttet, han oplyste også, at han kun havde et sted imellem 30 - 40 politifolk til rådighed, og at dette var langt fra tilstrækkeligt til at sikre den planlagte rute.

Franz Ferdinand og hans kommende hustru skulle køre i en kolonne bestående af seks køretøjer, ruten gik langs paradekajen ved Miljacka floden, derfra videre til rådhuset i Sarajevo. Borgmesteren sad i det forreste køretøj. Franz Ferdinand og gemalinden i det andet køretøj.

Klokken var omkring 10, da kolonnen kørte forbi Mehmedbašić, som skulle kaste en bombe, men ikke gjorde det, hvorfor skal jeg ikke gøre mig klog på. Måske fik han kolde fødder, ellers forholder det sig sådan, så det beskrives nogle steder, at han undskylder sig med, at han havde fåret ordre på, at han først skulle identificere kronprinseparret inden han kastede bomben.

Det næste der så skete var, at Čabrinović armerede sin bombe og kastede den mod den bil kronprinseparret kørte i. Chaufføren så den kastede genstand, og trådte på speederen. Ferdinand havde også set genstanden kom flyvende, og hævede den ene arm for at beskytte sin tilkommende kone. Bomben endte med at ramme kalechen og falde ned på vejen foran den bagved kørende bil, hvor den detonerede, hvorved oberstløjtnant Merizzi og grev Boos-Waldeck samt et halvt dusin tilskuere blev såret. Tronfølgerparret ankom uskadte til rådhuset i Sarajevo. Efter besøget på rådhuset, beordrede Franz Ferdinand ruten ændret, han ville aflægge oberstløjtnant Merizzi der var blevet indlagt på garnisonshospitalet, et besøg.

I strid med Franz Ferdinands ordrer drejede vognkolonnen ud for Latinerbroen, som fører over Miljacka, ind på den oprindeligt planlagte rute. Chaufføren der kørte den bil kronprinseparret var i opdagede dette i tide, stoppede og ville netop til at bakke for at komme tilbage på kajen, da Princip til sine store overraskelse så køretøjet standse foran sig. Han greb chancen, trak sin pistol og skød på få meters afstand to gange mod det langsomt kørende mål. Franz Ferdinand blev ramt i halspulsåren, Sophie von Hohenberg blev ramt i underlivet. Hverken Franz Ferdinand eller Sophie von Hohenberg overlevede attentatet. Dette attentat menes at være årsagen til første verdenskrigs udbrud den 1. august 1914.

Det Østrig vi kender i dag, er en forbundsstat bestående af 9 forbundslande med hvert sit parlament og regering. Østrig har 8,3 millioner indbyggere, tre fjerdedele er romersk katolsk, resten har andre trosretninger.

Republikken Østrig (den første republik) blev dannet på resterne af det østrigsk-ungarske dobbeltmonarki efter 1. verdenskrig, og fik sin første statsforfatning i 1920. I 1945, efter anden verdenskrig blev den anden østrigske republik dannet.

Hvordan det forholder sig med Tyskland og Østrig under anden verdenskrig ved jeg ikke noget om, men jeg vil tro, at Østrig lige som Danmark blev besat af tyske tropper. Springer vi så videre til den 26. oktober 1965, så ser det ud til, at besættelsestropperne forlod Østrig, og siden da er den 26. oktober blevet til landets nationaldag.

Nu vil man umiddelbart tro, at besættelsestropperne var tyske, men sådan forholder det sig ikke. For Østrig var lige som efterkrigstyskland opdelt i besættelseszoner frem til 1955, hvor den sovjetiske zone var den største. Hvorfor vi så skal yderligere 10 år frem inden besættelsestropperne tog hjem, har jeg ikke noget svar på.

Kategori: Min Blog

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

:

CAPTCHA Image