Bent Lwe

september 1939

 Kun få dage efter anden verdenskrigs udbrud blev danskerne ramt af det første forlis der havde med anden verdenskrig at gøre. Både tyskerne og englænderne var hurtige til at få mineret Nordsøen, og allerede den 4. september skete det første danske forlis.
 

Fiskefartøjet Nordstrand af Skagen.

4. september 1939, var Nordstarnd på fiskeri i Nordsøen, og kl. 00:30 da Nordstrand, sammen med Fiskefartøjet Bob af Esbjerg befandt sig ca 70 sømil vest af Vyl Fyrskib, under en sydøstlig kuling, sejlede Nordstrand på en sømine, hvorved der opstod en kraftig eksplotion.
 
 
Bob af Esbjerg ankrede straks op, og de så en masse vragrester, men de så ingen eller hørte nogen fra Nordstrands besætning.
 
Nordstrand havde en besætning på fire personer, alle omkom ved forliset..
 

Dampskibet Vendia

 
 
30. september 1939 var Dampskibet Vendia der tilhørte Rederiet De Forenede Kulimportører, et skib på 1150 B.R.T. Bygget i 1924, på rejse fra Fåborg til Blyth i England da skibet ud for Hanstholm mødte en tysk Ubåd.
 
Vendia blev stoppet, og der blev signaleret med skibets fløjte, samt med signalflag, at skibet lå stoppet. Skibsføren fra Vendia råbte over til ubåden, på tysk, om han skulle komme over med skibets papirer. Der kom intet svar fra ubåden, der blev derimod skudt efter skibet, som ikke blev ramt.
 
Da Vendia lå tværs i søen, blev der fra ubåden afsendt en torpedo der ramte i skibets agterende. Ved eksplosionen blev agterskibet revet bort, og tog den besætning der opholdt sig i agterskibet med i havet.
 
Der blev kastet redningsbælter ud over siden, hvorefter de sidste syv besætningsmedlemmer sprang over bord. En af de syv var meget hårdt kvæstet. Ubåden fjernede sig i Nordlig retning, men kom tilbage og samlede 6 af Vendias besætningsmedlemmer op, efter de havde opholdt sig i vandet i omkring tre kvarter.
 
Efter en halv times ophold ombord på ubåden, blev Vendias besætning overført til det danske Dampskib Svava af Middelfart.
 
Seks personer overlevede forliset, 11. personer omkom. 
 
 Copyright © Bent Løwe 2015